Thuiswerken is een trend die door de pandemie van COVID-19 in een stroomversnelling is geraakt en die ook in 2024 nog steeds een belangrijk onderdeel uitmaakt van het moderne werklandschap. Deze verschuiving heeft zowel positieve als negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid van werknemers.

De uitdagingen van thuiswerken

Hoewel thuiswerken voor velen een zegen is vanwege de flexibiliteit en het ontbreken van reistijd, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Isolatie, het vervagen van werk-privé grenzen en het ontbreken van fysieke scheiding tussen werk en thuis zijn veelgehoorde problemen. Deze kunnen leiden tot stress, een burn-out en andere geestelijke gezondheidsproblemen.

HR cyclus en geestelijke gezondheid

In de HR cyclus, het proces van werving, ontwikkeling en behoud van werknemers, is geestelijke gezondheid een cruciaal aspect dat niet over het hoofd gezien mag worden. HR-professionals moeten strategieën ontwikkelen die de geestelijke gezondheid van thuiswerkende medewerkers ondersteunen en bevorderen. Dit kan variëren van het aanbieden van flexibele werkuren tot het implementeren van programma’s die gericht zijn op het welzijn van medewerkers.

Strategieën voor HR

Communicatie en betrokkenheid

Een sleutel tot succes is het in stand houden van goede communicatie. Regelmatige check-ins en het gebruik van digitale tools kunnen helpen om het gevoel van isolatie tegen te gaan. Het is belangrijk dat werknemers weten dat ze deel uitmaken van een team, zelfs als ze fysiek gescheiden zijn.

Training en ontwikkeling

Het aanbieden van trainingen over tijdmanagement, het stellen van grenzen en het herkennen van stresssignalen kan werknemers helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van thuiswerken. Ook kan het bevorderen van persoonlijke ontwikkeling en groei bijdragen aan het welzijn van werknemers.

Flexibiliteit en ondersteuning

Flexibiliteit in werkuren en deadlines kan werknemers helpen een betere balans te vinden tussen werk en privé. Daarnaast kan het aanbieden van ondersteuning, zoals toegang tot psychologische hulp, een belangrijk vangnet bieden.